Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25733309

2020. február 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.

29. Búcsúzni csak szépen szabad!

Búcsúzni csak nagyon szépen szabad!

 

Volt nagyon régen ezzel a címmel egy dal, amit most kölcsön veszek, és megpróbálok vidáman elbúcsúzni az Igaz mesék olvasóitól.

Valamikor a hatvanas évek közepén lehetett, hogy az őszi időszak vége felé megkezdődött a pálinkafőzési szezon a falólban. (9. Igaz mese)

 

Mindennap hazajártam ez idő tájt Mezőkovácsházáról. Amikor a házunk közelébe értem, valami iszonyatos zajra lettem figyelmes. El nem tudtam képzelni, hogy mi a fészkes fene lehet az. Amint a kapun beléptem, a zaj egyre erősebb lett.

Nem fogjátok kitalálni, mi történt?

 

A pálanka-főzés nagymesterei valami miatt nem a trágyadomb alá helyezték el a cefre maradékát, hanem a könnyebb megoldást választva a disznóknak adták.
Amikor bepuszilták a disznók a finomságot, olyan édes álamba szenderültek, hogy az valami hihetetlen. Akkora horkolásba kezdtek, ami egészen a kijózanodásukig eltartott. Azóta tudom, hogy mit is jelent az a meghatározás, hogy részeg disznó!

A valódi mese szerint egyszer volt Budán kutyavásár! Az is biztos, hogy a disznók egyszer kaptak a cefréből… Soha többet nem követtek el ilyen butaságot a testvérek.

 

Féltek is rendesen a rókatáncos asszonyok. A figyelmet semmivel nem lehetett volna jobban ráirányítani a házra, mint ezzel az iszonyatos disznóhorkolással. Szerencsére ezt az alkalmat megúsztuk. Volt egy másik alkalom, azt már nem sikerült. Egy szemtelen asszonyság élt a feljelentés jogával. Kellett hozzá jó adag ismeretség, hogy meg lehessen úszni kisebb büntetéssel a dolgot.

 

A feljelentőnek, amikor már elült a vihar, finoman tudomására hoztam, hogy tudom, mit tett. Néhány „megbízható” ismerősnek is elmondtam, hogy vigyázzanak őkelmével!

 

Emiatt történt-e, nem tudom, de tény, hogy a feljelentő asszonyság és családja az eset után nem sokkal elköltözött a faluból. A falól és az istálló továbbra is ki volt használva, de a disznók nem kaptak többé a finomságból.

 

Ha a feljelentő asszonyság a faluból el nem költözött volna, az én Igaz mesém is tovább tartott volna!  

 

Békéscsaba, 2009.
Irénke