Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23106930

2019. augusztus 23.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.

Újra kell tervezni a Jobbikot!

Kovács Tamás vívó (Fotó: Kiriák Klaudia/alfahir.hu)

A Jobbik a 2014-es 1 millió 20 ezer listás szavazathoz képest tavaly áprilisban 1 millió 92 ezer listás szavazatot szerzett, és ezúttal egyéni mandátumot is sikerült szereznie, ám a pártvezetés által vállalt áttörés elmaradt: nemhogy Vona-kormány nem alakulhatott, de a Fidesz–KDNP harmadszor is kétharmados többséget szerzett az Országgyűlésben.

Vona Gábor távozott a Jobbik éléről, majd viharos tisztújítás zajlott le a pártban, amelynek során Toroczkai Lászlóval szemben Sneider Tamást választották pártelnökké. Ezt követően bekövetkezett a Jobbik szakadása és jogerősen is párttá alakult a kivált Mi Hazánk Mozgalom. De vajon miért pont a Jobbikban tart hónapok óta a válság, miközben magukhoz képest kisebbet buktak tavaly áprilisban, mint a két régi baloldali párt? A Jobbik, komoly identitásválságba került már a választások előtt, amit Vona Gábor újságírók előtt már tavaly év elején elismert, hogy az egykori nemzeti radikális párt identitásválságot él át. Ennek világos jele volt Vona Spinoza-házbeli szereplése, a róla Havas Henrik által írott könyv vagy a Heller Ágnes által előadott, a Jobbik és a baloldal taktikai együttműködésére vonatkozó gondolatkísérlet fogadtatása.

A Jobbik végül valamivel több új választót nyert meg magának 2018-ban, mint amennyit elveszített a néppártosodása miatt, ám az a siker, amit a párt teljes identitásváltását esetleg igazolta volna pragmatikus szempontból elmaradt. Éppen az elmaradt sikert kérte számon Vona Gáboron és Sneider Tamáson Toroczkai László az elnökjelölti kampányában. A közel egy év után a választások óta bebizonyosodott, hogy Vona Gábor karizmatikus alakja nagyon hiányzik a Jobbik éléről. A Jobbik szimpatizánsok többsége nem értette és nem tudta, hogy milyen irányba politizál a pártvezetés, jöttek az új elnök elleni múltban történtek miatti támadások, komoly pénzbüntetések, a párt ellehetetlenítésére tett lépések a Fidesz és a pártot eláruló politikusok részéről, ami szintén megtépázta a párt tekintélyét. Szimpatizánsi véleményem az, hogy a néppártosodást folytatni kell, egy új vagy új-régi elnökkel, és olyan vezetéssel, ahol csak olyan tagok vannak, akik a múltbeli tevékenységük alapján nem zsarolhatóak, sem a Fidesz, sem a Mi Hazánk Mozgalom, sem a kormánymédia által, mivel a legerősebb ellenzéki pártról van szó!!!

Forrás: Kovács Tamás vívó idővonala

(Kovács Tamás a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje volt a 2018-as országgyűlési választáson)