Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25674832

2020. február 21.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.

Így árusították ki a hazai élelmiszeripart

Harminc év – Harminc történet. Sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Miközben még az utolsó pártállami kormány idején lezajlott spontán privatizáció disznóságait sem emésztette meg a közvélemény – és még arra sem volt idő, hogy valamennyi ügy részleteit feltárja a korabeli sajtó, az Antall-kormány pedig alig helyezte le a vagyonpolitikai irányelveinek alapjait –, gőzerővel megkezdődött az élelmiszeripar magánosítása (vagy kiárusítása – F. I.). Sorozatunk e heti fejezetében a növényolajipari privatizációval foglalkozunk. Talán ez volt az elő olyan magánosítási ügylet, amely felkorbácsolta az indulatokat 1991 végén.

A legnagyobb kormányzó pártban, az MDF-ben igen hamar feltűnt képviselők egy csoportjának, hogy a privatizációra kijelölt vállalatok vagyonának felértékelése nem korrekten zajlik. A képviselők ezért fokozott ellenőrzést szorgalmaztak a privatizációt végző Állami Vagyonügynökség felett, és célul tűzték ki a visszaélések feltárását. Ez a 14 képviselőből alakult társaság volt a Monopoly-csoport.

A folytatás fotókkal, további elérhetőségekkel ITT !

Forrás: magyarhang.org

sokkaljobb-kommentár: Az élelmiszeripar és az élelmiszer-forgalmazás azóta is problémás. A Magyar Hang sorozatát megelőzően a magyar kormány három évig tartó visszaemlékezést végez Harminc éve szabadon címmel, ami a nyáron indult be, de alig lehet róla hallani, csak annyit, hogy Schmitt Mária, a Terror Háza Múzeum örökös főigazgatója és sok közalapítvány milliárdjait elköltő NER-lovagnő a felelőse. Vajon három év alatt erre hány milliárd adóforintunkat fog elköltetni a kormány? A Puskás Stadion 200 milliárdja tetejébe még egy Puskás Múzeum is felállításra kerül, szintén Schmitt Mária vezetésével néhány milliárdért. Remélhetőleg nemcsak Puskás Ferenc kerül majd szóba a múzeumban, mert az Arany csapat nem egyszemélyes volt. Puskás a spanyol királyi gárdában, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán a  Barcelonában fociztak, azok is igazi nagy tehetségű focisták voltak. A Barcelona stadionja előtt áll Kubala László szobra, akiről szót sem ejt a magyar foci körül munkálkodók népes tábora. Pedig ő is a legnagyobbak közül való volt!

A Harminc éve szabadon című cikkünk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2019. november 6.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Tavaly 47,2 millióról 97 millióra nőttek Schmidt Mária főigazgató juttatásai a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványban (KKETTKK) – derül ki a Terror Házát is üzemeltető szerveződés minap leadott beszámolójából. (Amúgy Schmidt Mária az ország egyik leggazdagabb vállalkozója.) Bevételük 5,2 milliárdról 5,4 milliárdra bővült. A támogatások viszont a 2017-es 4,7 milliárdról 4,6 milliárdra estek. A többi értékesítésekből folyt be. Eredményük 185 millióról 161 millióra mérséklődött. A központi költségvetésből a 2017-es 4,6 milliárd után tavaly 4,5 milliárdot kaptak. A tételes, lényegében kizárólag állami támogatások lapunk összegzése szerint tavaly ötmilliárdra rúgtak.” (Részlet Duplájára hízott Schmidt Mária juttatása című cikkből) Havi nyolc millió, és még amit az alapítványoknál felvesz fizetésként az ország egyik leggazdagabbja.