Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15810569

2017. december 14.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Szilárda napja van.
Holnap Valér napja lesz.

MNB: az állam 2826 milliárddal tartozik a magánnyugdíjrendszerből átlépetteknek

A magán-nyugdíjpénztárakból átvett 3000 milliárd forint eltűnt, az államadósság forintban számított értéke nem csökken. De mi lett a befizetett nyugdíjcélú megtakarításunk sorsa? „Önként” lemondtunk róla? Úgy tűnik, nem, az MNB-nél ugyanis állami kötelezettségként tartják nyilván.

A kötelező jelleggel bevezetett magán-nyugdíjpénztári rendszert 2011-ben „reformálta meg” az Orbán-kormány. A visszalépés az állami rendszerbe elvileg önkéntes volt, ám a csavar az volt, hogy „alapból” mindenki visszakerül, aki nem nyilatkozik másképp. A 2,8 millió pénztártagból mindössze 61 ezren tettek maradási nyilatkozatot.

Az intézkedés következtében 2011 júniusában kb. 3000 milliárd forint nyugdíjcélú megtakarítás került át a pénztáraktól az államhoz. Az intézkedés a pocsék államháztartási adatokat volt hivatott helyrebillenteni. Az intézkedés e téren átmeneti sikert hozott: mivel a pénztári vagyon kb. fele, 1600 milliárd forint magyar államkötvényekben volt, így annak állami kézbe vétele – az állam saját magának nem tartozhat alapon – ennyivel csökkentette a forintban fennálló államadósságot. Ez azt jelentette, hogy az akkor 21 ezermilliárd forintos államadósság egyik pillanatról a másikra 19,5 ezermilliárd forint körüli összegre csökkent. (Hogy azután ezt negyed év alatt, 2011. szeptemberre ismét „sikerült” ismét 21 ezermilliárd fölé növelni, sőt az államadósság 2017. szeptember végén új rekordot jelentő 26 376 milliárdra rúg, az már egy másik történet.)

A vagyon másik fele, kb. 1400 milliárd forint, mely más befektetési formákból (például befektetési jegyek, részvények, jelzáloglevelek, vállalati kötvények stb.) állt, mindössze két és fél évig tartott, 2013. december 31-én már csak 0,2 milliárd forint volt ebben a kasszában, az ezt kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot pedig 2014 végén fel is számolták.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel ITT

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Selmeczi Gabriella, a Fidesz akkori szóvivője sokszor megígérte, hogy minden érintett, akitől a magán-nyugdíjpénztári pénzt elvonták, igazolást fog róla kapni. Ebből sem lett semmi! Ráadásul a járulékokat már adóként szedik be, és lesz belőle szabadon felhasználható pénz a nagy kasszában.Az államadósság 1990 óta megsokszorozódott úgy, hogy odalett a nemzeti vagyonunk nagy része is. Akkor az egy főre eső államadósság 1 millió forint volt, ma már 7,1 millió forint. A közmédiában persze állandóan az hangzik el, hogy csökkent az államadósság…

Békéscsaba, 2017. november 21.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető 1.: „A Fidesz-kormány eltörölte a járulékplafont és eltörölte a havi kétmilliós jövedelemhatárt is. Így fordul az elő most már, hogy a sok esetben veszteséges állami cégek vezéreinek a fizetése ötmillió forint lett, és kapnak jutalmat, prémiumot is. Matolcsy György jegybankelnök túl a hatvanon is ennyit kap, és még néhány jegybanki alapítványból is jövedelmet húz. A jegybanki alapítványokba kiszervezett pénz ugyanúgy közpénz, mint a társasági adóba (TAO-ba) kiszervezett pénzek, amiből stadionok, focipályák sokasága épül már nemcsak itthon, hanem a határokon túl is. Ezeket persze fenn is kell tartani, mert átadás után veszteséget termelnek, hiszen se foci, se néző. Ezek pénzek bizony nagyon hiányoznak például az egészségügyből, az oktatásból és a szociális ágazatból. A nyugdíjkasszát az ukrajnai nyugdíjasok immár évi 15 milliárd forinttal terhelik meg.” (Részlet a Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolják című cikkből)

Emlékeztető 2.: „Akkor kezdődik a diktatúrákban a probléma, amikor az emberek felismerik az erejüket, és egyszer csak elkezdenek nem félni, ezért kell őket félelemben tartani!” (Milke, a keletnémet Stasi titkosszolgálat hírhedt volt főnöke)

Emlékeztető 3.: „Orbán Viktor 2001-ben az Európai Központi Bank befolyása alá helyezte a Magyar Nemzeti Bankot. Azóta se a magyar kormány, se a magyar Parlament, se a magyar választópolgárok nem gyakorolhatnak felügyeletet „saját” Nemzeti Bankjuk felett. Ezzel persze nem nagyon dicsekszenek!” (Részlet a Miért nincs pénze a magyarnak? című cikkből) Mindennek ellenére a jegybank minden kiadása a magyar adófizetőket terheli! Nyereségét a jegybank-elnök hat alapítványba következmények nélkül folyamatosan kiszervezi.