Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15819227

2017. december 15.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.

Lebukott: kommunista vamzerral gyújt adventi gyertyát Orbán felesége

Lehel László láthatóan ugyanolyan jól fekszik a Fidesznél, az után is, hogy kiderült: ügynök volt, és jó eséllyel még pár évvel ezelőtt is jelentett az észak-koreai állambiztonságnak. 

Advent első vasárnapján elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzadománygyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Ez, mint minden évben, idén is nagyszerű dolog. Csakhogy követték azt a hagyományt, hogy az adventi gyertyát Lévai Anikó és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet, illetve Lehel László elnök-igazgató gyújtotta meg.

Utóbbiról viszont ebben az esztendőben derült ki: 1989 előtt besúgó volt, és még pár évvel ezelőtt is feljelentett egy magyar újságírót Észak-Koreában. 

Lehelről áprilisban írta meg a Magyar Nemzet, hogy „Filozófus” néven 1983-tól „az evangélikus egyházi reakció tevékenységéről” jelentett a kommunista állambiztonsági szerveknek. 

Pedig a szervezet vezetője valószínűleg mindent megtett, hogy ne bukjon le. Az evangélikus egyház ügynökeit feltáró belső bizottságnak még 2014-ben megüzente: úgysem találnak róla semmit. Ami majdnem így is lett, ám neve mások jelentéseiben is felbukkant. 

Például kiderült, hogy már 1975-ben azt írták róla: „politikailag érett” és „számítani lehet rá.” Márpedig, akit a III/III „politikailag érettnek” tartott, arról nyilvánvalóan azt feltételezték, hogy hajlandó velük együttműködni. És ebben nem is tévedtek. 

A történetben az igazán ijesztő egyébként az volt, hogy a jelek szerint Lehel nem hagyott fel a vamzerkedéssel 1989-ben. Lukács Csaba, a Magyar nemzet újságírója, aki több segélyszervezetben is dolgozik, 2013-ban Észak-Koreában járt, ahol egy helyi minisztériumi kísérője elmondta neki, hogy egy magyar feljelentő levelet írt róla.

Lukács látta, hogy a levelet Lehel írta alá.  A szervezet elnöke Lukács állítása szerint arról panaszkodott, hogy „az egyik magyar szeretetszolgálat visszaél a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vendégszeretetével, mert segélymunkásnak álcázott újságírót csempész be oda.”

A sztálinista rezsimben ennél jóval kevesebbért is börtönöztek külföldieket, a kémkedést pedig halállal is büntethetik. 

Lehel lebukása után Kósa Lajos, a Fidesz akkori frakcióvezetője azt mondta, az ügy „nem perdöntő”, mivel a segélyszervezet nem politikai és nem is nemzetbiztonsági szempontból jelentős munkát végez. A politikus azt sem tartotta kínosnak, hogy a leleplezett besúgó remek kapcsolatot ápol a kormánnyal és a miniszterelnök feleségével is. 

A jelek szerint Lévai Anikó most sem tartja kellemetlennek az egykori ügynök társaságát. 

Maga Lehel László egyébként érezhette a helyzet tarthatatlanságát, mert múltjának nyilvánosságra kerülését követően lemondott, ám nyáron a szervezet közgyűlése visszahívta őt. 

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Valószínűleg magas nyugdíja is lehet Lehel Lászlónak. Hogy miért maradhatott a segélyszervezet élén, az rejtély. Bár igaz, hogy Horn Gyula és Medgyessy Péter is pozícióban maradhatott az átvilágítási eredménytől függetlenül. Nem mellesleg Orbán Viktor az egyetlen olyan magyar miniszterelnök a rendszerváltozás óta, aki nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Békéscsaba, 2017. december 6.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Hatalmas botrány robbanhatna ki abból, ha nyilvánosságra hoznák az ügynöklistákat, úgy hogy büntetlenül beszélni is lehessen róluk – mondta a Magyar Nemzetnek Ungváry Krisztián történész, mikor a Momentum Mozgalom felvetéséről kérdeztük. A titkosítás feloldása a parlamenti pártokat is megrengetné, a legsúlyosabb csapást Ungváry szerint azonban a magát harcos antikommunistaként beállító a Fidesz–KDNP szenvedné el „ahol egyébként sem csekély a korábban vörös párttagkönyvet birtokló tagok száma”. (Részlet az Ügynöklista: „a legsúlyosabb csapást a Fidesz–KDNP szenvedné el” című cikkből)