Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15819221

2017. december 15.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.

Karácsonyi bevásárlások – hitelből

2010 tavasza óta nem látott szintre, 8,5%-ra csökkent a 90 napon túl hátralékos lakossági hitelek aránya a magyar bankrendszerben. Kisebb részben a törlesztési képesség javulásának, az új hitelezés és a lakásárverések beindulásának, nagyobb részben pedig a Nemzetközi Eszközkezelőnek és a követésvásárlóknak köszönhető a banki hitelportfóliók látványos tisztulása. Az egyéb adósságrendező próbálkozások (például a magáncsőd) azonban nem hoztak tömeges enyhülést a szociális problémákra, így továbbra is százezres nagyságrendű a nem fizetők tábora. Nagy részük azonban már nem banknak, hanem a követelésüket megvásárló cégnek tartozik – írja a portfolio.hu.

A legnagyobb probléma – amit átverésnek is nevezünk – az, hogy a devizahiteleket nem a felvételkori árfolyamon forintosították a bankok, hanem 100 forinttal drágábban, a forintosítás napjáni szinten. Sokak hiteltörlesztésének havi részlete emiatt megsokszorozódott és kifizethetetlenné vált.

A társasházak kintlévősége is jócskán megugrott, mert azokban is elég sok devizahiteles él. Vannak bizony deviáns lakótársak is, akik a közös költséget inkább italra költik! A nem fizetők elleni eljárás hosszadalmas és kétséges végkimenetelű. Egy elképesztő 2013-as törvény szerint azoknak a lakóknak a vízdíját, akik nem fizetik ki a vízdíjukat, a jóságos szolgáltató utólag a társasház terhére számlázza ki. Az egyik budapesti társasház úgy akarja a fizetésre kényszeríteni a lakókat, hogy a tízemeletesekben nem teszi számukra lehetővé a lift használatát, vagyis nem adnak hozzá kulcsot. Országos összesítésben a társasházak kintlévősége immár hétmilliárd forint.

Az eladósodás, illetve az eladósítás mértéke egészen elképesztő. A választás után feloldják a kilakoltatási moratóriumot, és további honfitársaink fognak utcára kerülni. Mindez nem akadályozza meg honfitársainkat abban, hogy a nulla százalékos hitelfelvétel lehetőségével éljenek, és folytatódjon az eladósodás. A Karácsonynak nem a bevásárlásról, nem az ajándékozási licitről kell szólnia, hanem arról, hogy a Megváltó megszületett, és a szeretetről!

Szépek az adventi koszorúk, és jó dolog a készülődés. A nulla százalékos hitellehetőséget, aki elhiszi, az nemsokára rá fog döbbenni, hogy mennyire nem nulla százalékos! Jó lenne megfontoltan költekezni!   

Népszavazási kezdeményezés volt arról, hogy legyen-e Karácsony böjtje (december 24-e) munkaszüneti nap? Nem jött össze a kellő számú aláírás, így a népszavazás elmarad. Az egyik kereskedelmi csatorna megszavaztatta a nézőket, és a többség természetesen amellett szavazott, hogy legyen munkaszüneti nap. Több munkáltató nem örülne neki, miután a nagypénteket már az Országgyűlés munkaszüneti nappá nyilvánította.

Inkább arról kellene dönteni, vagy szavazni, hogy melyik nap legyen munkaszüneti nap: nagypéntek vagy Karácsony böjtje? Nagy valószínűséggel a magyarok többsége december 24-ét választaná. Főleg a dolgozó nők esetében lenne sokkal fontosabb ez utóbbi nap. December 24-én egyébként sem igazán folyik érdemi munka. Nagyon sokan már ettől a naptól kezdve újévig szabadságon vannak/lesznek. Amennyiben december 24-e munkaszüneti nap lenne, egy nappal kevesebb szabadságot kellene tartalékolni.

Lehet, hogy megint felesleges a figyelmeztetés: csak akkor vegyünk fel hitelt, ha valóban szükségünk van rá, és tisztában vagyunk azzal, hogy a törlesztő-részletek nem lehetetlenítenek el majd bennünket! Mégis megpróbálkozunk vele…

Áldott várakozást minden magyarnak!

Békéscsaba, 2017. december 4.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „Van az országban egy 100-250 ezer ember, aki ennek az új uralkodó osztálynak a része. Van egy további 500 ezer ember, aki jól él, mert kapcsolódik valamilyen szinten hozzájuk. Van 1 millió ember, aki el van, és akkor ott marad 8 millió ember, aki nyomorog, leszakad, küszködik. A kormánynak az alapvető feladata az, hogy ezt a 7-8 millió embert becsapja” (Róna Péter közgazdász)