Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15614022

2017. november 21.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Olivér napja van.
Holnap Cecília napja lesz.

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolják

Közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását javasolja a Kósa Lajos és Harrach Péter által jegyzett, a parlamenthez már benyújtott törvényjavaslat. Az indoklás szerint ilyen módon segítenék vissza az időseket a munkaerőpiacra.A foglalkoztatás körében a munkanélküliség nagy léptéke ellenére munkaerőhiány tapasztalható, ez munkaerőpiaci kiegyensúlyozatlanságot eredményez, amit meg kell kísérelni enyhíteni – indokolják a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásának javaslatát. A parlamenthez az erről szóló javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jegyzi.

Mint írják: a munkanélküliség, a munkaerőpiaci kiegyensúlyozatlanság, de az elszigetelődés, és általában véve a közösségtől való elszakadás erőteljesebben mutatkozik olyan társadalmi csoportoknál, akiknek visszasegítése, illetve reaktivizálása a munkaerőpiacra erős korlátokba ütközik, így például az időseknél.A cél érdekében összesen 13 különböző törvényt módosítanának. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerinti munkavégzés fogalma alól kiveszi a javaslat a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagjának személyes közreműködését. A módosítás értelmében nem minősül ellenértéknek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel (így például az élelmiszer, fogyasztásra készétel vásárlására felhasználható utalvány formájában szerzett bevétel, támogatás, segély).

Amikor a köztisztviselők, közalkalmazottak elmentek nyugdíjba, sokáig tovább dolgoztak. Ezt a lehetőséget azonban a Fidesz-kormány megvonta tőlük. Dönteniük kellett, hogy vagy a jövedelem, vagy a nyugdíj. Ezt a lehetőséget viszont meghagyták a hatalom egyre népesebb táborában lévő idősebb hölgyeknek és uraknak, vagyis a törvény az országgyűlési képviselőkre és a miniszterekre nem vonatkozik! A kettős beszéd, a kettős mérce ebben az esetben is előjön! Rájár a nyugdíjkasszára Pintér Sándor, Mikola István, Fónagy János, és a mostani előterjesztő Harrach Péter is. Pedig az ő jövedelme jelentős lehet, hiszen frakcióvezető is. Ehhez jön hozzá a 300 ezer forint körüli nyugdíj.

A nyugdíjasok a szövetkezetekbe belépő díjjal tulajdonosok lesznek. Hogy ez mennyi lesz majd, az a későbbiekben derül ki. Azt sem lehet még tudni, fizetést kapnak-e, vagy csak annyi, hogy adómentes élelmiszer utalványhoz juttatják őket? A szövetkezetek élére jól fizetett mamelukokat raknak majd. Ők valószínűleg nagyon jól fognak járni, amit bizonyítanak a hasonló módon eddig létrehozott szövetkezetek. Elég a Mengyi Roland-ügyre (Voldemort) utalni, akinek mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggesztette.

A Fidesz-kormány eltörölte a járulékplafont és eltörölte a havi kétmilliós jövedelemhatárt is. Így fordul az elő most már, hogy a sok esetben veszteséges állami cégek vezéreinek a fizetése ötmillió forint lett, és kapnak jutalmat, prémiumot is. Matolcsy György jegybankelnök túl a hatvanon is ennyit kap, és még néhány jegybanki alapítványból is jövedelmet húz. A jegybanki alapítványokba kiszervezett pénz ugyanúgy közpénz, mint a társasági adóba (TAO-ba) kiszervezett pénzek, amiből stadionok, focipályák sokasága épül már nemcsak itthon, hanem a határokon túl is. Ezeket persze fenn is kell tartani, mert átadás után veszteséget termelnek, hiszen se foci, se néző. Ezek pénzek bizony nagyon hiányoznak például az egészségügyből, az oktatásból és a szociális ágazatból.

A nyugdíjkasszát az ukrajnai nyugdíjasok immár évi 15 milliárd forinttal terhelik meg. Egy 1962 évi, Szovjetunióval kötött KÖLCSÖNÖS szociális szerződés alapján történik a folyósítás. Vajon hány magyar jár át Ukrajnába nyugdíjért? Az is költői kérdés, hogy ezt a bolsevik időkben kötött szerződést a magyar hatóságok miért nem bontják fel végre?

Adja Isten, hogy legyenek sikeresek a nyugdíjas szövetkezetek, csak hát az a bizonyos kis vagy nagy ördög mindig a részletekben bújik meg.

Békéscsaba, 2017. május 13.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: „Az elmúlt négy évben több mint ezerrel nőtt a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatok miatt – derül ki az Opten Kft. céginformációs adataiból. Ez a trend valószínűleg 2016-ban is kitart, mivel idén szeptemberben indul a GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése című európai uniós pályázat.” (Részlet a Milliárdokat szakítanak a szociális szövetkezetek című cikkből)