Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15645460

2017. november 25.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Katalin napja van.
Holnap Virág napja lesz.

Elkerülhető lett volna Trianon?

2016. június 4-én jelent meg a Magyar Nemzetben Ablonczy Balázs történész írása a trianoni problémakörről, valamint történészi megközelítéséről. Erre reagálva a most következő írás szerzői olyan állításokra kívánják felhívni a figyelmet, amelyekről véleményük szerint méltatlanul kevés szó esik a téma kapcsán.

Közgondolkodásunk torzulásaként fogható föl, hogy Trianonról szólva rendre csak az előzményei és a következményei kapnak figyelmet. Azt azonban nem szokás hangoztatni, hogy a nemzeti tragédia elkerülhető lett volna. Sőt a történelemtudományban is erős nyomást fejt ki az az irányzat, amely Trianont elkerülhetetlen, törvényszerűen bekövetkezett összeomlásként állítja be.

El kell választani a Trianont magyarázó, az odáig vezető utat bemutató történészi törekvést – amely természetesen megfogalmaz fontos tanulságokat – attól, hogy megvizsgáljuk, melyek voltak a közvetlen kiváltó okok, amelyek romba döntötték a régi Magyarországot. Ezek között kiemelt helyet foglal el a katonai összeomlás.

A 2016-ban megjelent írás folytatása, illetve a teljes cikk fotóval, további elérhetőségekkel ITT

Forrás: mno.hu

sokkaljobb-kommentár: Jövőre lesz száz esztendős a trianoni gyalázat. A románok már lelkesen készülnek az évforduló megünneplésére. Bizony Trianonban az történt, hogy a románok nagyobb területet kaptak (104 ezer négyzetkilométer), mint amennyi megmaradt (93 ezer négyzetkilométer). Nagyon jól jártak a szomszédos országok, mert valamennyien kaptak a területünkből értékekkel, jószágállománnyal, és minden földi jóval! Az egykori monarchiabéli társunk, Ausztria megkapta például Burgenlandot! A lengyelek is kaptak egy darabkát azért, mert aláírták ellenünk a diktátumot. Nagyon sok pici távoli ország aláírta, ki tudja megmondani, miért? Az amerikai elnök (Wilson) szélütést kapott, beteg ember volt.  A trianoni diktátummal nagyon sok történész szerint meg is ágyaztak az elkövetők a második világháborúnak! A béke nagyon rövid ideig tartott, ezért sokan mondják azt is, hogy nem volt két világháború, egybe kell értékelni a kettőt… Romániában az ünnepségek 2018. december 1-je környékén, a gyulafehérvári nagygyűlés évfordulója alkalmából lesznek. Egyesülés napja néven zajlanak, Kolozsváron van is Egyesülés útja. Ami nekik ünnep, nekünk magyaroknak gyász!

Pozzi a béketárgyalás résztvevője írja: „Az Európa sorsát eldöntő  politikusok annyit tudtak Magyarország  földrajzáról és történelméről, mint az a 10 éves kisdiák, akinek bizonyítványába a magyarországi tanítónő nem írja bele ezt a mondatot: a felsőbb osztályba léphet.. Köztük is a legnagyobb tekintély az önmaga által meghirdetett elvekkel is gyakran ellentmondásba keveredő Wilson amerikai elnök volt, aki rendszeresen összetévesztette a szlovákokat a szlovénekkel, s akin az egyre súlyosabb jelekben megnyilvánuló elmebaj ekkorra már annyira elhatalmasodott, hogy ezt diplomatái alig bírták mások előtt titkolni, majd fél év múlva meg is halt. Ezt a beteg Wilsont Masaryk könnyen tudta befolyásolni koholmányaival.”

Ezeknek a politikusoknak a saját lelkiismerete annyira nem volt tiszta, hogy a Versailles-Trianoni békerendszerhez kapcsolódó iratokat hatvan évre titkosnak minősítették és elzárták a világ szeme elől. A közelmúltban azonban lehullott a fátyol az indexre tett írások előtt és Trianon titkaira fény derült. A cseh, román és szerb diplomaták Trianonban meghamisított tájékoztatásokat terjesztettek. Ezt a félrevezetést leghatásosabban a cseh Benes művelte. Gátlástalanságát megkönnyítette a nagyhatalmak tárgyalóinak  szégyenteljes középszerűsége.” (Forrás: mindenkilapja.hu)

Arról, hogy kik nem írták alá a diktátumot, bővebben ITT ! 

Békéscsaba, 2017. október 21.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető 1.: „1918. november 30: Károlyi kormánya mindenkit támogat velünk szemben. Ma, hogy szolgálaton voltam a Keleti pályaudvaron, lázasan különvonatokat állítottak össze. Gyulafehérvárott az izgatók oláh nemzetgyűlést hívnak össze, mely – úgy hírlik – önhatalmúlag ki fogja mondani Erdély és sok magyar vármegye elszakadását. A magyar kormány pedig a gyűlésre utazók kérelmére különvonatokat ajánl fel… Olyan az egész, mintha torzan, aljasan vigyorogna valami a haldoklás felett.” (Részlet Tormay Cecelie Bujdosókönyv című regényéből) Károlyi még mindig Békéscsaba díszpolgára!!

Emlékeztető 2.: „Minden háborút a múlt igazol, de különböző múltak nem léteznek. Alapvetően minden háború megtervezett, hogy a társadalmat az éhhalál szélén tartsa. A háborút az uralkodó csoport vívja az alárendelt ellen, és a célja nem a győzelem.”  (George Orwell)

Emlékeztető 3.: